De Acht

De koers staat nooit stil…

De Acht van Chaam wordt sinds 1933 georganiseerd in het Brabantse dorp Chaam. In de heroïsche documentaire De Acht volgen we de vrijwilligers die ieder jaar weer een klein wonder verrichten. Met veel liefde, veerkracht en doorzettingsvermogen biedt dat kleine dorpje ieder jaar dapper weerstand tegen de snel veranderende buitenwereld. Eén dag per jaar stijgt het dorp boven zichzelf uit. De wielerkoers is zelfs uitgeroepen tot immaterieel erfgoed.

De koers is niet alleen van levensbelang voor de leefbaarheid van het dorp, dat is het ook voor de leden van het comité: “zonder koers ben ik toch wel een klein zielig menneke”, zegt een van hen.

Als corona uitbreekt en een van de belangrijkste vrijwilligers overlijdt (Theo was al 50 jaar lid!), staat het belangrijkste evenement van Chaam danig onder druk

 

Koop nu je tickets!

Vertoningen

“De Acht” is te zien in de volgende theaters. Klik op de links om direct tickets te bestellen.

Deze lijst wordt wekelijks ge-update met nieuwe vertoningen.

 

De Acht op TV!

Groot nieuws!
Op Dinsdag 23 Juli is om 15:40 De Acht te zien op NPO1.
Dankzij omroep AvroTros kan heel Nederland de avonturen van Mart, Theo, Lisette en Ad bekijken.

De Makers

De Acht wordt gemaakt door Paul en JW Schram, in samenwerking met Frank van Osch.

Zeven jaar lang volgden zij de vrijwilligers van het oudste wielercriterium van Nederland – de Acht van Chaam.

Paul en JW Schram zijn beiden in Chaam opgegroeid en nog altijd zeer regelmatig in Chaam te vinden – uiteraard tijdens de Acht van Chaam!

Als kind maakten zij mee dat oud-wielrenners als Wim van Est en Rini Wagtmans op de dag van De Acht van Chaam bij hen in de tuin koffie zaten te drinken. Beiden zijn ze tegenwoordig werkzaam in de landelijke media, maar de Acht hebben ze nooit los gelaten.

Frank van Osch is een ervaren documentaire maker en regisseur die samen met Paul en JW Schram 7 jaar lang aan ‘De Acht’ heeft gewerkt. Ook hij is inmiddels gegrepen door het wielervirus en de koers.

De Acht is een coproductie van Van Osch films en FarBeyond.

“De Acht” wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van: